browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Algemeen

Column: Geluksmomentjes

Mijn broer is geweest, samen met zijn dochter. Dat zijn altijd weer bijzondere momenten: familie of vrienden ontvangen en hen laten delen in het leven hier. Door bezoek ga ik het alledaagse leven door de ogen van die ander bekijken. Dat heeft iets heel verfrissends. Ik zie opeens weer bewust die motor voorbijkomen met een … Continue reading »

Rubrieken: Algemeen, Columns | 3 reacties

Column: oordelen

Met een woedend gezicht stormde zoonlief naar binnen. Hortend en stotend kwam het verhaal eruit. Ons Tanzaniaans buurjongetje, zijn vriendje, deed iets verschrikkelijks. En ik moest daar NU DIRECT wat aan doen. Ik ging mee. Want ook bij mij borrelden de emoties vanbinnen. Hoe kon hij dát nu doen: Vogeltjes doodschieten! Die vogeltjes, waar wij … Continue reading »

Rubrieken: Algemeen, Columns | Reacties uitgeschakeld voor Column: oordelen

Column: Thuisonderwijs

Sommige moeders zijn oprecht jaloers: ‘Wat moet dat geweldig zijn, je kinderen zelf lesgeven!’ Anderen krijgen er rillingen van: ‘Laat mijn kinderen alsjeblieft gewoon naar school gaan!’ Ik ril er af en toe ook van. Als onze jongens ’s morgens vroeg al door het huis stuiteren en elkaar in de haren zitten, dan wens ik … Continue reading »

Rubrieken: Algemeen | 3 reacties

Column: Vriendschap

Vriendschap is kostbaar. Het heeft te maken met  goede gesprekken, openheid en gezelligheid. Een goede vriend luistert, leeft en denkt mee en bidt voor je. Goede vriendschap werkt helend. Het is daarom goed om te werken aan vriendschap. Maar hoe doe je dat? De tijd voor ons vertrek naar Tanzania was een  tijd van vriendschappen. … Continue reading »

Rubrieken: Algemeen | 2 reacties

Column: Lofprijzing

Onwennig sta ik tussen hen in. Zij zingen zonder enige reserve. Ik prevel met moeite de onbegrijpelijke klanken. Zij klappen met hun handen en wiegen met hun heupen. Ik klap voorzichtig mee, maar mijn heupen en benen staan stijf naast elkaar. Het is mijn eerste Tanzaniaanse kerkdienst, nu bijna acht jaar geleden, en ik kijk … Continue reading »

Rubrieken: Algemeen, Columns | 2 reacties

Column: Mzee Tom

Mzee Tom is oud. Voor een Tanzaniaan zelfs heel oud. En daar is hij best een beetje trots op. Als ik hem vraag: ‘Mzee Tom, hoe oud bent u nu?’, dan zegt hij: ‘Ik ben van 1937. Hoe oud ben ik dan?’ 79. We kijken elkaar verbijsterd aan. Ne-gen-en-ze-ven-tig? We geloven het bijna niet. Met … Continue reading »

Rubrieken: Algemeen | 4 reacties

Geven en ontvangen

Er is een theorie binnen de psychologie, die zegt: bij (intieme, hechte) relaties van mensen is het belangrijk dat er een balans is tussen ‘geven en ontvangen’: Doe ik iets voor jou? Dan doe jij ook iets voor mij. Ben ik nu de gever? Dan wil ik straks graag de ontvanger zijn. Zo blijft de … Continue reading »

Rubrieken: Algemeen | 5 reacties

‘Mannendag 2015’

Een weblog schrijven over een mannendag is een tikkeltje riskant, zo niet ongepast. Ik als vrouw sta hier namelijk volledig buiten. Met veel genoegen en zonder enige jaloezie overigens. Ik vraag me zelfs af wie er tijdens een mannendag meer geniet: de vier mannen ver van huis, of ik hier thuis met ons kleine mannetje. … Continue reading »

Rubrieken: Algemeen | 14 reacties

Stroom

Ik word wakker. En terwijl ik nog nauwelijks mijn ogen open heb, schiet de vraag al weer naar boven: ‘Is er stroom? Of is er geen stroom?’ Het is zo’n beetje mijn dagelijkse eerste ochtendvraag. Even de schakelaar aan en ik weet het: Klik. Het blijft donker. Geen stroom vandaag. Meteen ben ik wakker en … Continue reading »

Rubrieken: Algemeen | 7 reacties

Vakantie 2015

Afgelopen weken hebben we heel wat mooie vakantiefoto’s voorbij zien komen van vrienden en familie uit Nederland. Leuk! We hebben zelf ook een paar fijne vakantieweken gehad. Zus Anneke is samen met een vriendin twee weken op bezoek geweest. Het is altijd weer fijn om bezoek te hebben. We hebben ze meegenomen naar de stad … Continue reading »

Rubrieken: Algemeen | 8 reacties