browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Eerder terug in Nederland

Geplaatst door on 24 januari 2011

We hebben belangrijk nieuws: Vrijdagavond laat zijn we na een voorspoedige reis veilig aangekomen in Nederland! Twee weken eerder dan gepland…
De laatste twee en halve week in Mbeya waren voor ons behoorlijk intensief en stressvol. De belangrijkste reden hiervan was de zwangerschap.

Drie weken geleden ging ik goedsmoeds en nietsvermoedend naar het ziekenhuis voor mijn maandelijkse controle. Rhoda was dit keer degene die mij hielp. Het was weer heel gezellig en alles leek in orde. Er was alleen één ding waar Rhoda niet zeker van was: de ligging van het kindje. Inmiddels was ik 31 weken en dan is het de bedoeling dat het kindje met het hoofdje naar beneden ligt. Ze vroeg zich af of dit het geval was. Dus besloten we om de (Zwitserse) arts in te schakelen voor een echo. De echo was overduidelijk: het kindje lag in dwarsligging. De dokter gaf ons weinig kans dat het kindje nog goed zou draaien en hij vertelde dat we moesten rekenen op een stuitbevalling. Dat was even slikken, want hier hebben we eerder ervaring mee gehad. Lukas is ook in stuit geboren.

Er was nog iets waar we over in zaten: Wat betekende dit voor onze terugreis naar Nederland? De vliegmaatschappij waar wij mee zouden vliegen geeft zwangere vrouwen tot 36 weken de gelegenheid om mee te vliegen. Daarna maak je geen kans meer. Want stel je voor dat de bevalling in het vliegtuig begint! Tot 36 weken dus. Maar… als er sprake is van een risicogeval dan geldt de regel: tot 32 weken zwangerschap mag je meevliegen. Voor ons was dus de dringende vraag: is dit een risicogeval of niet? Zo ja, dan zou ik hals over kop, binnen een week, in het vliegtuig moeten zitten. Bij die gedachte kreeg ik toch echt stresskriebels.
Bij de vraag of hier sprake was van een risicogeval, moest de arts het antwoord schuldig blijven. Hij wist het ook niet. Maar hij zou raad vragen bij een collega in Zwitserland. Vijf dagen zaten we in spanning en toen kregen we tot onze grote opluchting reactie: geen risicogeval; maar wel het advies om eerder naar Nederland te vertrekken. Daarom zijn we uiteindelijk vrijdag, in de 34e week, teruggevlogen.

En nu zitten we hier dus in Nederland. Dit weekend logeerden we bij mijn moeder in Barneveld; morgen hopen we dan naar ons vaste verblijf in Ede te verhuizen.

Het is erg vreemd om vanuit een snik- en snik heet Dar es Salaam het vliegtuig in te stappen om vervolgens zo’n 15 uur later bibberend van de kou het vliegtuig weer uit te stappen. En verder is het vermakelijk om te zien hoe de jongens genieten van al het Hollandse wat ze tot nu toe vooral uit de boekjes kennen: De roltrap en de lift op het vliegveld, de trap in huis, een stroopwafel, een verwarming, de schapen in de wei. En natuurlijk het heerlijke eten bij oma!

En wij genieten mee. Het is fijn om na anderhalf jaar onze familie weer te zien. Verder blijft het natuurlijk even spannend hoe de zwangerschap verder zal verlopen. We houden jullie op de hoogte!

4 Responses to Eerder terug in Nederland

 1. Geraldine

  Hoi,
  fijn dat jullie goed aangekomen zijn en nu nog even verwend worden bij oma. Geniet de komende tid van alle contacten en neem ook tijd voor je rust!
  En we bidden natuurlijk of verder alles goed mag gaan met de bevalling en het kindje.
  groetjes!

 2. janneke huisman

  Heej,

  Heerlijk dat jullie veilig aangekomen zijn.. En stroopwafels en schapen in de wei maakt ons ook wel verlangend! En de familie weer zien! Geniet er maar van. We hopen dat jullie een goede tijd hebben en inderdaad goed je rust neemt..
  Veel liefs uit een vriezend koud Toronto (-28!)

 3. Lenie en henk Eijsenga

  Dag Albertine , Jacob en kinderen,

  Wat fijn dat jullie veilig en wel in Nederland zijn gearriveerd. Lenie en ik hebben daar best wel over ingezeten, want het is toch een lange en niet ongevaarlijke reis. Reden te over om dankbaar de verlof periode te beginnen. Heb een goede en gezegende tijd in Holland .we bidden om een voorspoedige bevalling, Groet moeder Janneke van ons want we weten dat jullie daar zijn. Een warme groet uit Kenya naar een koud Holland
  In verbondenheid

 4. Rinie en Marlies van Reenen

  Sjonge, ik denk: ik zal nog even een blik werpen in hun laatste Tanzania-weken, en nu blijkt, dat jullie slechts luttele kilometers van hier zitten! Gelukkig dat alles goed gegaan is met de reis – al zal de spanning nog wel blijven. Een heel goede, zegenrijke tijd in Nederland toegewenst; sterkte met de zwangerschap. En: hopelijk gauw tot ziens!