browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Regen

Geplaatst door on 23 december 2011

Het regent. Wat zeg ik? Het regent niet, het giet! Al dagen achter elkaar. Het regenseizoen overtreft zichzelf…
In het begin is dat bijzonder en heel fijn. De afgelopen weken zagen we overal om ons heen de mensen met hun handploegjes hun land klaar maken om te kunnen zaaien. En inmiddels zien we overal groen omhoog komen. Het is wonderlijk hoe snel alles zo groen kan worden. Ook het gras in onze tuin en de bomen en planten zien er prachtig uit.
Ook voor de jongens is de regen een nieuw speelevenement. Af en toe laat ik ze maar gaan: regenjassen aan, laarzen aan, paraplu op en hopla… de stromende regen in. En natuurlijk door de plassen stampen. Dat werkt hier trouwens anders dan in Nederland. In Nederland is alles keurig bestraat en heeft elke straat een putje waar het water heen stroomt. Hier om ons heen is niks bestraat, zelfs de hele buurt niet. En omdat ons huis net onderaan een heuvel ligt, stroomt al het water de heuvel af, dwars door onze tuin. Na een hevige stortbui betekent dat een kolkende rivier die achter onze tuin binnenkomt, naast ons huis door de tuin verder stroomt en dan voor het huis een enorme plas veroorzaakt. Een heus zwembad voor de kinderen van zo’n 30 a 40 centimeter diep. Na een uur komen ze dan drijfnat binnen. ‘Vooruit maar…’ denk ik dan. Snel de boel uitknijpen en ophangen. Afdrogen en schone kleren aan. Ze hebben weer een leuke middag gehad!

De regen heeft ook z’n minder leuke kanten. Zoals afgelopen zondag. Het was zo’n ontzettende regenbui dat het water onder de deur van onze keuken binnenkwam stromen; zo de gang en de eetkamer in. Gelukkig konden we het met handdoeken redelijk onder controle houden. Vervelender was dat de pomp in de tuin – die er voor moet zorgen dat er genoeg druk staat op de kranen zodat we kunnen douchen en de was kunnen draaien – onder water kwam te staan. Gevolg: kortsluiting. Dus vier dagen geen wasmachine en douche en een dag zonder water.
Een ander probleem is de muur om ons huis. Bij het bouwen van dezer muur maakte men gebruik van een cement-modder mengsel. In het begin vooral cement, toen dat opraakte vooral modder. Dus voor het bovenste gedeelte heeft men vooral modder gebruikt. Door de regen verdwijnt de modder tussen de stenen. We zien de muur om ons heen afbrokkelen en er ontstaan gaten in de muur. Nog even en de muur zal het begeven .

De wateroverlast is hier niet alleen in Mbeya. Ook andere delen van het land kampen ermee. In Dar es Salaam is er veel onder water gelopen en veel beschadigd. De grote doorgaande weg is geblokkeerd. We begrepen dat er op het moment ook geen post van en naar Dar es Salaam wordt doorgestuurd. Dus ook onze kerstpost laat op zich wachten…

Toch is dat allemaal nog tot daar aan toe. Mensen om ons heen hebben met veel grotere problemen te maken. Huizen in de armere wijken zijn ingestort en mensen zijn op de vlucht geslagen. Zo vertelde onze ‘fundi bomba’ (loodgieter) dat hij na zondag drie dagen in het bos had rondgezworven. En de tuinman kwam maandag vrij vragen omdat er vier familieleden zoek waren geraakt. Dinsdag kwam hij terug: ‘niks gevonden’. Ook van anderen hoorden we dat er mensen zijn omgekomen in het noodweer.

Steeds weer worden we ons er van bewust hoe kwetsbaar de mensen hier zijn en hoe afhankelijk hun bestaan is van de natuur. Te weinig regen betekent geen oogst. Te veel regen zorgt voor een mislukte oogst. Én het zorgt voor allerlei bijkomende problemen die soms zo verstrekkend zijn. We bidden voor de mensen om ons heen. We bidden dat de regen een ‘vruchtbare’ regen mag zijn, zodat ze over een paar maanden hun oogst kunnen binnenhalen.

4 Responses to Regen

 1. Lenie en Henk Eijsenga

  Regen..te veel …te weinig, wat spannend. Het houdt je wel klein hè! Ach dan neem je de stroomstoring voor lief!
  Goed om ook dit verhaal dat uit het leven is gegrepen, ons te vertellen en wij mee kunnen bidden.
  Gezegende Kerstdagen en voor 2012 Gods onmisbare nabijheid.
  gewenst door Lenie en Henk uit Zeist.

 2. fam. Harskamp

  Wat een enorme tegenstellingen in jullie bericht: heerlijke kinderpret in de regen, maar dezelfde regen brengt anderen in de rouw.
  Dan zoveel water, maar door je uitgeschakelde pomp, toch geen water op de juiste plek.
  Het blijft voor jullie echt leven bij de dag, nou, dat kan voor ons ook geen kwaad.

  een hartelijke groet,
  fam. Harskamp

 3. Andreas en Marieke

  We zien het helemaal voor ons… jullie jongens in de waterplassen! Gezegend kerstfeest en Gods zegen in 2012! Wij vertrekken half januari naar Congo.

  Hartelijke groet,
  Andreas en Marieke

 4. Kasper en Rieneke

  Tjonge, gelukkig was het geen sneeuw, dan hadden we in weken alleen maar een rookpluimpje uit jullie huis zien komen:-(