browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Een reuze fijne vakantie…

Geplaatst door on 5 september 2012

Samen met Joël sta ik in het donker te wachten op onze veranda. En ondertussen vertel ik hem wat er komen gaat: ‘Let op, Joël, straks komt papa met de auto aanrijden. Met Machiel en Lydia er in!’ Het horen van ‘papa’ en ‘auto’ is voor Joël genoeg om met evenveel spanning te wachten als ik. Twee minuten later zijn ze er. Echt. In levende lijve. Na een lange, lange busreis van 13 uur die ze nog lang zal heugen. Jacob heeft ze met Jonathan en Lukas van het busstation opgehaald hier in Mbeya. Het feest kan beginnen.

Dat is nu het bijzondere aan zo’n bezoek: Anderhalf jaar lang zie je elkaar niet en spreek je elkaar ook maar weinig. En dan opeens zit je drie weken lang samen in een huis en heb je alle tijd voor elkaar. En dan leer je elkaar dus echt kennen.  Beter dan op de twaalf familieverjaardagen per jaar in Nederland! Voor ons een kostbare herinnering.

Neem nu de maaltijden. Gevat en vlug vliegen de opmerkingen over en weer. Jacob en Machiel hebben zichtbaar plezier om elkaar. Ze voelen elkaar haarfijn aan, zoals broers dat alleen maar kunnen. Joël vindt het ook erg grappig en lacht af en toe al net zo hard mee. Heel vermakelijk!

Ik geniet mee en ik koester het moment. Als we later op de avond samen nadenken en praten over een bijbelgedeelte dan ervaar ik opnieuw de verbondenheid. Maar dit gaat dieper.

Omdat het voor ons niet alleen bezoek was maar ook zomervakantie, hebben we veel leuke uitjes gedaan. Twee grote trips: Een tweedaagse safari en een paar dagen aan het meer van Malawi. Hoogtepunten als het gaat om de schoonheid van de natuur! Dit laat zich veel beter zien dan beschrijven (zie foto’s).

Aangrijpend waren de bezoekjes aan de jeugdgevangenis, het ziekenhuis en het straatkinderenproject. Dit laatste project wordt gerund door een Canadese vrouw. Toen ik haar even mailde om te vragen of we langs konden komen, was haar reactie kort maar krachtig: ‘Doe het! De kinderen hongeren naar liefde’. We proefden het. In een stoffig en donker zaaltje zaten we tussen de kinderen in te luisteren naar het bijbelverhaal. De kleinsten kropen op schoot en waren binnen tien minuten in slaap gevallen. Want wat slaapt er nu lekkerder dan de schoot van Lydia?

Om eerlijk te zijn had ik eerst nog niet zo’n zin om naar de jeugdgevangenis te gaan. Ik was er nog niet eerder geweest en ik voelde me er een beetje onzeker over: Het zou een behoorlijk lange trip zijn en ik moest zelf rijden (Jacob paste op de kinderen). En rijden in Tanzania blijft toch altijd een uitdaging, zeker op de onverharde en bijna onbegaanbare wegen. Naast me zat Machiel en op de achterbank zaten twee Tanzaniaanse dominees en een arts. (Zeg nou zelf, dan zit er toch iets scheef in de verhoudingen?) In de kattenbak zat Lydia opgevouwen tussen alle tandpasta, sinaasappels, ondergoed en lollies voor de kinderen. Terwijl ik me nog zat te bezinnen op de vraag waar ik eigenlijk aan begonnen was, gaf Machiel me het antwoord: ‘Ik was naakt en u hebt Mij gekleed, Ik ben ziek geweest en u hebt Mij bezocht; Ik was in de gevangenis en u bent bij Mij gekomen’. De boodschap was duidelijk: ‘Het gaat er helemaal niet om of dit voor mij of voor ons een geslaagd uitje wordt. Het gaat er om dat we gehoor geven aan de oproep van Christus Zelf om hen niet te vergeten die in de gevangenis zitten’.

Het uitje wás geslaagd. De jongens in de gevangenis waren dolblij met de spulletjes die ze kregen. En dat niet alleen. We mochten ze ook wijzen op God Zelf, de Gever van al het goede. De GENADEGEVER!

De vakantie is voorbij. Vorige week maandagmorgen 7 uur vertrokken Machiel en Lydia weer met de bus. Twee uurtjes later zaten Jonathan, Lukas en ik weer in ons lokaaltje. Het nieuwe schooljaar is weer begonnen…

Hieronder een link naar een fotoalbum:

Augustus 2012

2 Responses to Een reuze fijne vakantie…

 1. Lenie en Henk Eijsenga

  Beste mensen,

  Dank voor deze impressie en wij vanuit Nederland hartelijk mee kunnen leven en bidden.
  Vriendelijke groeten uit Zeist.

 2. Hendrik en Betty

  Hallo Jacob en Albertine,

  Fijn om te lezen dat jullie een zo’n goede vakantie hadden. Inderdaad ook een waardevol uitje naar de jeugdgevangenis. Zij zullen jullie liefde wellicht nooit meer vergeten. Je bracht licht in een donker bestaan.

  Groetjes, Hendrik en Betty