browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Onrust in Tanzania

Geplaatst door on 22 oktober 2012

Tanzania, en met name Dar es Salaam, heeft een onrustige week achter de rug vanwege spanningen tussen christenen en moslims. Volgens de officiële cijfers noemt ongeveer 60% van de Tanzanianen zich christelijk, tegenover zo’n 35% moslims. Maar aan de kust en met name op het eiland Zanzibar liggen de verhoudingen anders. In Dar es Salaam is een islamitische meerderheid en op Zanzibar is zelfs 95% moslim.

Tanzanianen zijn er altijd trots op geweest dat de twee religies vreedzaam naast elkaar leven. Maar de afgelopen week zag de situatie er wel wat anders uit. Het begon allemaal zo’n twee weken geleden. Een jonge knul in een buitenwijk van Dar es Salaam werd door vrienden uitgedaagd om over de Koran te urineren: dan zou hij in een slang veranderen. Dat moest hij natuurlijk ontkrachten – en inderdaad: hij veranderde niet in een slang. Maar daarmee was de kous niet af: er ontstond een waar oproer onder de moslims in de wijk. Kerken werden in brand gestoken en christenen belaagd. De onrust sloeg direct over naar Zanzibar, waar het de laatste maanden al vaker onrustig is geweest.

Tanzaniaanse collega’s maken zich ongerust. De rust lijkt langzaam wat teruggekeerd (begin vorige week ging er een gerucht dat men ook in Mbeya kerken in brand wilde steken), maar er lijkt wel iets veranderd. Het idee dat altijd leefde, dat onrusten zoals in het Midden Oosten in Tanzania niet zouden kunnen plaatsvinden, lijkt toch wat te wankelen. Wilt u bidden voor vrede tussen christenen en moslims, wereldwijd maar juist nu ook hier in Tanzania?

Een andere kwestie die met name in ‘onze’ hoek van het land de gemoederen bezig houdt, is een conflict tussen Tanzania en Malawi over het Meer van Malawi. Sinds de onafhankelijkheid van beide landen in de jaren 60 van de vorige eeuw is nooit helemaal duidelijk geworden bij welk land het meer hoorde. Malawi beriep zich op een document uit de 19e eeuw dat bepaalde dat het meer van Malawi was, Tanzania verwees naar een ander document uit de 19e eeuw dat schreef dat de grens in het midden van het meer liep. Maar niemand maakte zich erg druk om de kwestie, en het meer werd vredig bevist door vissers uit beide landen.

Totdat Malawi een aantal maanden aankondigde dat het toestemming had gegeven aan een maatschappij om naar olie te gaan zoeken in het meer. Tanzania stond natuurlijk op zijn achterste benen, en sindsdien wordt op diplomatiek niveau stevig onderhandeld over de precieze grens. Inmiddels is gebleken dat men er samen niet uitkomt en is de situatie voorgelegd aan een commissie van de VN.

Beide landen benadrukken steeds dat ze optimistisch zijn over een diplomatieke oplossing, maar op sociale media lopen de gemoederen hoog op en dat doet de situatie niet veel goed. Vandaag zag het districtshoofd van de regio Mbeya zich genoodzaakt mensen op te roepen kalm te blijven en niet alle geruchten te geloven die via sociale media worden verspreid. Tanzaniaanse collega’s zijn er lang niet zeker van of de situatie diplomatiek kan worden opgelost. Bidt u mee om wijsheid voor beide overheden?

5 Responses to Onrust in Tanzania

 1. Willem en Liesbeth

  Tjonge, goed dat jullie hierover schrijven! We nemen het mee.
  Groetjes,

  Liesbeth

 2. Michel

  Heftig, dat zo’n storm in een glas water kan overslaan op een nationale storm.
  Sterkte en vrede van God te midden van al die onrust!

 3. Lenie en Henk Eijsenga

  Wat een onrust, je leest er over in de Bijbel en het is altijd schokkend wanneer je er mee wordt geconfronteerd. Wij hebben onze reis naar Kenia nog niet kunnen boeken vanwege de komende verkiezingen aldaar en inherent daaraan de nodige onrust.Onrust hier en onrust daar.Ook wij wensen jullie sterkte en de vrede van God en bidden om vrede, echte vrede die ons verstand te boven gaat.
  In verbondenheid Lenie en Henk

 4. Kasper en Rieneke

  Goed om te weten ja!

 5. Hendrik en Betty

  Hallo Jacob en Albertine,

  Ja we zullen voor allen bidden.

  Groetjes en Gods zegen,

  Hendrik en Betty