browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Biologie in en om het huis

Geplaatst door on 18 februari 2013

Naarmate we hier langer zitten, wordt het ook wat lastiger om een weblog te schrijven. Toen we hier net woonden was alles nieuw en onwennig. M’n hoofd stroomde soms over van ideeën voor een weblog. Inmiddels zitten we hier al weer een paar jaar en wat we eerst vreemd vonden, vinden we nu heel normaal.

Insecten in huis? Ik griezelde ervan, drie jaar geleden. Als ik nu een kakkerlak tegenkom in huis, dan denk ik: ‘Wat een mooi beestje is het eigenlijk!’. En als we een vleermuis in huis hebben, dan pak ik met enige routine ons grote rode kleed, mik die over het ongedierte en even later dompel ik de vleermuis met kleed en al in een grote bak met water onder. Zij het met enige wroeging, maar ze zijn te onaangenaam om ze te laten leven.

De jongens zijn echte dierenliefhebbers. Zeker nadat juf Tara geweest is. Zij had echt een hart voor dieren en dat heeft ze – heel leuk – op de jongens over weten te brengen. In plaats van een lange rij autootjes maken ze op de veranda een reeks van 20 (reuze) slakken. Alle slakken krijgen een naam en ze bedenken de meest fantastische verhalen bij de gang die elke slak maakt.

De dieren die we hier in onze tuin of binnen tegenkomen zijn ook een handige aanleiding voor een biologieles. Zo heeft Jacob pas les gegeven over de kameleon, nadat we er een paar keer een tegenkwamen. Voor binnenkort staan lessen over vleermuizen en termieten op het programma.

De biologielessen gaan trouwens buiten school gewoon door. Als Jonathan en Lukas een sprinkhaan vangen gaan ze op zoek naar blaadjes (want sprinkhanen eten blaadjes) en dan wordt de sprinkhaan met een overvloed aan blaadjes in een boterpotje gestopt. En als ze een spin tegenkomen, grijpen ze naar de vliegenmepper en  wordt de spin mét de vliegen die ze gemept hebben in een ander potje gedaan.

Of zoals pas. Ik zat samen met de jongens in de kerk en Jonathan stootte me opeens aan. Hij wees naar de grond, vlak naast zich: ‘Hé mams, kijk eens. Er groeien hier allemaal paddestoelen!’ En warempel. Langs de houten wand van de kerk groeiden honderden kleine paddestoelen in de kerk. Voor Jonathan aanleiding om weer een paar minuten van de dienst te vullen met iets interessants. Even later was het Lukas die een of ander bijzonder insect op zijn been ontdekte. Ook dit beestje werd aandachtig bestudeerd tot hij opeens een grote sprong nam en ergens tussen de mensen voor ons belandde.

En nu begint Joël ook al. Hij stopt vooral mieren in potjes, maar voor een stevige spin of kever deinst hij ook niet terug.  In de achtertuin rent hij dagelijks vol overgave achter onze konijntjes aan, en voor z’n verjaardag, over twee weken, hoopt ‘ie een poesje te krijgen. En Jonathan en Lukas willen ook nog graag een geit en een schildpad in de tuin…

Sprinkhaan

6 Responses to Biologie in en om het huis

 1. Lenie en Henk Eijsenga

  Geen bericht, is een goed bericht…..aan deze zin moest ik denken toen jullie schreven, minder te schrijven dan de eerste jaren. Tja,uiteraard was ook ons dat opgevallen. Maar zoals ik al begon: het is positief en wettigt de vraag: beginnen jullie te wortelen? Of is dat te veel gevraagd? Het is zo belangrijk je meer en meer met de bevolking en het land één te voelen en zodoende verminderen ook de gevoelens van heimwee en de verlangens naar verlof en definitieve terugkeer.Nogmaals misschien zijn we te optimistisch en missen jullie de roots van de Nederlandse bodem.In een mail kom ik daar nog wel op terug. In ieder geval bedankt voor deze gezellige weblog.
  Hartelijk gegroet
  Lenie en Henk.

 2. Liesbeth

  Ha,

  Ik word bijna jaloers! Hier is het nu vakantie en best koud. Dus naar buiten gaan ze alleen als ze te dol worden. Op het moment zijn ze dan werkmannen en maken ze de gemeentetuin in orde. Een nieuwe rage.
  Groetjes,

  Liesbeth

 3. Esther

  Geweldig, als je zelfs het schone van ‘lelijke’ dingen gaat inzien.
  En als de kinderen je leren om te worden/kijken als een kind…
  Leuke weblog, goed dat we hem nu via de mail krijgen.
  Liefs voor jullie allen van ons uit Apeldoorn, Esther

 4. Fam. Harskamp

  Mooi hoor, die biologen in spe, jong geleerd , oud gedaan.
  Salomo verbindt in de Spreuken ook nog geestelijke lessen aan dieren.
  Denk aan de mier, het konijn, de spin en de sprinkhaan.
  En de vleermuis kom je tegen in de wetten voor onreine dieren.
  Je ziet wel, stof genoeg voor vervolgonderwijs !
  een hartelijke groet uit Ede,
  fam. Harskamp

 5. Dico en Dionne

  Prachtig die herkenbare verhalen.
  Als ik wat in mijn schoen voel, een tor of worm of iets dergelijks, dan weet ikd at de kinderen in de tuin gespeeld hebben…
  Bakjes met wormen, spinnen en slakken op de werkbank…
  Misschien een optie voor alternatieve huisdieren.
  In het RD las ik pas een artikel over mieren als huisdier:
  http://www.refdag.nl/achtergrond/consument/mieren_als_huisdier_1_714762

  Hartelijke groet,
  Dico en Dionne

 6. Hendrik en Betty

  Wat is het gewone toch bijzonder! Mooi om te lezen.

  Wat leuk voor de slakkenfile dat ze eens gezien worden en een naam krijgen.

  Bij jullie verlof in juni kunnen de boys wel wat lessen komen geven op de kinderclub. Zo scholen onze kids ook bij!

  Tja, misschien leuk om een opgezette schildpad in te pakken voor Joels verjaardag. Sturen we zo op:-)

  Groetjes,

  Hendrik & Betty