browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Stroom

Geplaatst door on 12 september 2015

Ik word wakker. En terwijl ik nog nauwelijks mijn ogen open heb, schiet de vraag al weer naar boven: ‘Is er stroom? Of is er geen stroom?’ Het is zo’n beetje mijn dagelijkse eerste ochtendvraag.

Even de schakelaar aan en ik weet het: Klik. Het blijft donker. Geen stroom vandaag. Meteen ben ik wakker en gaan mijn gedachten aan ’t werk: vandaag  geen strijk, geen wasmachine die draait, geen koelkast die werkt, geen waterkoker, geen warme douche, geen elektrische oven, geen vriezer die op temperatuur blijft… . Het wordt tobben vandaag met het huishouden. Ik zucht.

Dan pak ik mijn bijbel. Tijd voor stille tijd.

Ik lees, maar ondertussen denk ik aan de schooldag van vandaag. Geen stroom betekent: geen online lessen en geen voorbereidingen voor school, geen printer, geen kopietjes maken, geen internet voor wat dan ook maar en een computer die halverwege de dag leeg is. Ik slik.

Even later sla ik mijn bijbeltje weer dicht. En weer een zucht. Waar staan die woorden van licht nou in de Bijbel? Waar staan die woorden die ik nodig heb voor vandaag? Die mij helpen om dit – uiteindelijk toch maar kleine – probleempje ook klein te houden? Ik heb ze niet gevonden. Somber stap ik mijn bed uit.

Zo rond zes uur ’s avonds wordt het weer spannend. Blijft de stroom er vandaag de hele dag af of niet?  En dan om zeven uur: floep. De printer begint te ratelen, de koelkast begint te ronken (wat een  geluid; als muziek!) en de lichten gaan aan. Heerlijk, stroom vanavond! Dus de skype-afspraak met mijn moeder kan doorgaan, we kunnen gewoon normaal door het huis lopen zonder dat het overal donker is en ik kan snel nog een wasje draaien. De boiler kan aan voor een warme douche en ik kan mijn mobieltje weer opladen. Opgelucht haal ik adem…

 

Al twee maanden lang tobben we met extreem veel stroomuitval. Soms dagen lang van ’s morgens 7 tot ’s avonds 11 uur. Vijftig tot tachtig uur per week. Soms hebben we overdag wel stroom en ’s avonds niet. Soms weer andersom. Het blijft elk moment een verrassing.

We doen ons best om er zo goed mogelijk mee om te gaan. We proberen regelmaat in het probleem te ontdekken. Tja, dat is wat wij westerlingen doen. Maar het werkt niet. En toch trappen we er steeds weer in en proberen we het:

‘Oké, vandaag overdag was er geen stroom. Dan zal het er vanavond wel op zijn.’ Mis!

‘Vorige week dinsdag hadden we de hele dag wel stroom. Die week ervoor op dinsdag ook. Dan hebben we vandaag waarschijnlijk ook stroom.’ Mis!

‘Afgelopen week hadden we op maandagavond stroom. Misschien deze week dus ook wel.’ Mis!

Wanneer het probleem opgelost is? ‘Ik denk…’. Kijk, daar ga ik al weer. Ik wil weten wanneer dit akelige probleem is opgelost. Maar dat moet ik echt afleren. En leren om geduldig te zijn. Accepteren. Tevreden zijn.

Pittige lessen…

Wat ik me op dit moment vooral afvraag: waarom heeft dit probleem me zo te pakken? Waarom ben ik er zo door van slag? Want dat ben ik. Ik ben boos op de elektriciteitsmaatschappij die allerlei beloftes doet zonder ze waar te maken. Ik word somber als ik avonden achter elkaar in het donker zit.  Ik word knorrig naar de jongens om zo m’n innerlijke frustratie af te reageren.

En tegelijkertijd schaam ik me. Omdat ik weet dat dit probleem relatief gezien zo klein is. Het kost me weinig moeite om een eindeloze rij  mensen te bedenken bij wie de problemen zo ongelooflijk veel groter zijn. Wij hebben een huis. De vluchtelingen niet. Wij zijn gezond. Die en die en die persoon niet. Wij hebben…

Ja, wat missen we eigenlijk behalve die stroom?

Aha, daar is een eerste stap: Betrokken zijn op de mensen om me heen. Mensen in nood. Dáár de aandacht op richten.

Nog zo’n stap: zegeningen tellen. Met als grootste zegen God Zelf. Wij mogen zeggen: U bent onze God! Wat voor God? Heer der heren. Koning der Koningen.

Mijn probleem is nog niet opgelost. Net zoals de grotere problemen niet opgelost zijn wanneer we er een sticker opplakken met ‘God is goed’. We voelen lang niet altijd ‘vrede’ midden in onze kleine of grote problemen, ook al hebben we een God van vrede.

Het zou mooi zijn, maar ik geloof dat het niet hoeft. God laat ons worstelen zonder ons dat kwalijk te nemen. Of ons probleem nu klein of groot is. En tegelijkertijd zegt Hij: ‘Ik ken je wel. Inclusief je zwakheden en zonde. Maar… Ik zet Mijn geduld en Mijn goedheid daar tegenover.’

Ik worstel verder. En zie op Hem.

7 Responses to Stroom

 1. Allard

  Beste Albertine (en Jacob), hartelijk dank voor deze blog, juist in een stroom van zegeningen had ik deze woorden nodig. God is zo goed!
  Sterkte met jullie stroom(uitval)!
  Allard

 2. Marieke

  Mooie woorden, zus! ‘Alle dingen moeten meewerken ten goede’, ook al begrijpen wij het niet.

 3. fam. harskamp

  Lastig jullie stroom probleem, maar zo oefent de HEERE Zijn kinderen.

  Moog`ons de weg vermoeien,
  oneffen zijn de baan,
  waar scherpe distels groeien
  en telkens kruisen staan:
  er is geen and`re weg.
  Wij volgen altijd verder
  als schapen onze Herder
  door struiken heen en heg.

  Blijf vooral aangesloten op DE STROOMBRON!!

  een hartelijke groet, fam. Harskamp

 4. Geraldine

  ha Albertine, en Jacob,

  wat knap Albertine dat je zo goed kunt verwoorden wat stroom uitval voor je betekend en met je doet. Die somberheid die in je opkomt als het maar duurt en duurt. Wanneer is het voorbij?! Ons levenspatroon is zo verweven met stroom, dat je het in allerlei dingen merkt.
  Mooi hoe je er toch geestelijke lessen uit leert, en ze aan ons doorgeeft. Zo heeft het lijden toch ook een goede uitwerking.
  Sterkte!
  hartelijke groet, en goede zondag! Geraldine v.d. Brink

 5. Marjan van Steenbergen

  Wat fijn dat je ons zo in je hart laat kijken, en deze levenslessen met ons wilt delen Albertine! We zijn vaak geneigd onze problemen weg te stoppen en net te doen alsof er niets aan de hand is. Vooral onze moeilijke dingen niet laten blijken aan de ander, maar jezelf groot houden. Jij vertelt eerlijk je worstelingen, deelt dat met ons. Daar kunnen wij ook ons voordeel weer mee doen.Hartelijk dank daarvoor!

  Hij die rustig en stil,
  Zich steeds voegt naar Gods wil,
  Hem in alles gelooft en vertrouwt….

  ‘Hij draagt u ook uw kruis,
  brengt straks veilig u thuis,
  zorgt dat alles hier meewerkt ten goed’…..

  Zie slechts op Hem,
  volg gehoorzaam Zijn stem,
  Blijf maar rustig vertrouwen,
  altijd ziende op Hem!’

  Hartelijke groet!
  Marjan

 6. Machiel Karels

  Hoi Jacob en Albertine,

  De wijze woorden zijn hierboven al gesproken, dus ik kan meteen doorstoten naar de praktische kant van dit probleem: Kan die generator hier nog een rol in spelen of is die bij jullie vorige huis achtergebleven? Of zijn de brandstofkosten te hoog om hier op een serieuze manier gebruik van te maken?

  Hartelijke groeten! Machiel

 7. Lenie en Henk Eijsenga

  Een praktisch advies: Onze kinderen in Kenia hebben z.g. accu’s aangeschaft en die laden ze op wanneer er stroom is.Het werkt perfect.
  Daar wil ik het bij laten, want je kreeg al zo veel goed raad dat jullie echt niet op onze raadgevingen en al dan niet mooie zinnen zitten te wachten.
  Wel vouwen we onze handen…..
  Een hartelijke groet
  Lenie en Henk.